Our Recent Posts

Archive

Tags

Kui täiskasvanu võitleb lapsega


Täiskasvanu loomulik suhtumine lastesse on lahke, avatud, hoolitsev, toetav. Lapsed on meie jaoks nagu ime – kõik on nende jaoks nii uus ja huvitav, neil on nii palju küsimusi ja energiat, nad ei tea veel suurt sellest, kuidas „peab“ käituma, nende suhtumine on värske, raamidest väljas… Tekib imestus, imetlus – no kuidas ta selle peale nüüd tuli? Kas tõesti nii saab ka käituda? Kas minagi olin kunagi selline? Või siis nostalgiline äratundmine – jaa, mäletan! Lapsed tunduvad nii süütud, armsad, naljakad, tahaks neid õpetada ja kaitsta, et neil ometi osa valusaid muhke ja haavu saamata jääks!

Mida aga teha siis, kui mõni laps ärritab, ajab vihale, paneb kannatuse proovile, tekitab tahtmise paika panna, raamidesse suruda, koht kätte näidata? Miks vahel tekib tunne, et laps teeb asju nimelt minu ärritamiseks, tegutseb just minu vastu?

Kui leiad end sellises olukorras, siis: TÄHELEPANU! STOP!!! – võta kohe aeg maha, hinga mõned korrad sügavalt ja astu hetkeks eemale! Distantseeri end ja vaata uurivalt, mis Sinuga toimub, sest asi ei ole lapses, vaid Sinus.

Kõigepealt küsi endalt, kas oled piisavalt söönud, maganud, puhanud, milline on Sinu stressitase. Kui need asjad ei ole korras, on viimane aeg hakata enda eest paremini hoolitsema. Kui põhivajaduste osas tundub kõik hästi olevat, peitub põhjus sügavamal – midagi selle lapse olemises, käitumises puudutab Sinu valukohta: võibolla olid ise sarnase olekuga ja said haiget, võibolla tahtsid olla, aga ei tohtinud, võibolla… Põhjuseid võib olla palju ja erinevaid, ilma toetuseta ei pruugigi ise nendeni jõuda. Abi võid leida näiteks psühhoteraapiast. Anna endast parim, et selle viha põhjuseni jõuda, ja ära jäta end selles protsessis toetuseta, sest…

…võitluses täiskasvanuga kaotab alati laps. Tal ei ole mingit võimalustki võita, olles nõrgem nii füüsiliselt kui vaimselt, nii kogemustelt kui teadmistelt. Tal võibolla ei tule pähegi võidelda, sest tema maailmas on täiskasvanud need, kes pakuvad turvalisust ja hoolitsust, kes on talle eluks vajalikud. Kui täiskasvanu on vihane ja ründab last, tema väärikust, näitab oma võimu, on see niivõrd vastuolus lapse arusaamaga elust, et seab kahtluse alla tema ellujäämise. Ainsa väljapääsuna võib tunduda ise enda vastu pöörata, näiteks end tuimaks tehes või muutes. Laps kohaneb, muutub ettevaatlikuks, ei usalda enam olla tema ise. Ja kunagi täiskasvanuna on võibolla tema see, keda mõni laps talumatult ärritab…

Palun aita murda seda mustrit ja hoolitse enda eest! Enesesse vaatamine ei ole lihtne ja nõuab püsivust, aga rahu südames ning lapse vaba naer ja usaldav pilk tasuvad selle vaeva mitmekordselt, igal korral. Lahkus on kõige tugevam jõud. Ole enda vastu lahke.

 

© 2018 by Gestalt GURU       info@gestaltteraapia.ee